Shop Shop Shop Shop Shop Shop Shop
EN | FR | NL

Verzorging

Verzorging voor piercing rondom de mond:
labret, madonna, medusa, wangen, etc. …

De verzorgingen die op dit blad worden voorgeschreven zijn eerst en vooral enkel bedoeld voor een tongpiercing. De toepassing ervan op een externe piercing zou geen effect hebben en zou zelfs schadelijk kunnen zijn voor andere lichaamsdelen.

De piercing wordt aangebracht op het meest beweeglijke deel van de tong, langs een membraan dat de naam mediaan vezelachtig septum draagt en dat de tong overlangs in twee spiergroepen verdeelt. Aangezien de tong uitsluitend uit spierweefsel bestaat, mag men zich aan hevige ontstekingverschijnselen verwachten in de dagen onmiddelijk na het aanbrengen van de piercing. Dat manifesteert zich in een sterke zwelling van de tong; het is een vaak indrukwekkende reactie die in feite heel normaal is.

Het duurt, afhankelijk van de persoon, 3 tot 5 dagen alvorens de ontsteking verdwijnt. In deze dagen kan de tong pijnlijk aanvoelen, zeker bij het spreken en het eten, maar wees gerust, de pijn is goed te verdragen. De lymfatische zenuwknopen, die zich links en rechts onder de kaak bevinden, sturen ons afweermechanisme in de mond, de keel en de oren.

Bij een ontseking schieten ze in actie; omdat ze harder moeten werken, gaan ze opzwellen en pijnlijk aanvoelen. Het is bijgevold goed mogelijk dat , voor de tong, net zoals bij een keelontsteking, deze zenuwknopen om en bij de tien dagen wat pijn doen.

Ga in deze eerst dagen geen lange en vermoeiende gesprekken aan, de onsteking kan hierdoorlanger aanslepen.

Gedurende de 2 eerste weken, moet je je mond spoelen met Corsodyl of Hextril (bij een apotheek), twee keer per dag, onverdund. Voor de rest van de dag, moet je altijd een fles half water/half product (mondpspoeling) bij jou hebben, en met deze verdunde oplossing je mond spoelen elke keer dat je hebt iets anders dan water in je mond gehad (eten, drinken, maar ook na een sigaret!).

Tijdens de eerste 24/48 uren, vemindert het zuigen op ijs de zwelling.

Ga tijdens de eerste dagen geen lange gesprekken aan om je zenuwen niet onnodig te belasten.

Vermijd gekruide/pikante gerechten, te warme dranken, alcohol, tabak, en alles wat irritatie kan veroorzaken in de mond.

Eet de eerste week geen voedsel die te moeilijk te kauwen is; dat wil zeker niet zeggen dat je mag niet eten! Voedsel is zeer belangrijk voor je gezondheid en vooral voor je afweersysteem.Eet gewoon liever voedsel die gemaakelijk te kauwen is, zoals puree, soep, pasta, rijst,…

Geen orale contacten tijdens het genezingsproces (2 tot 4 weken), d.w.z. geen sexueel contacten maar ook geen flirt.

Tijdens ten minste de 2 eerste weken: absoluut geen drugs nemen! Vooral harde drugs -Coke, speed, XTC- kunnen levensgevaarlijk zijn!

De verzorging van een piercing in de lip

Binnenkant:

  • Spoel je mond tijdens 2 weken met Corsodyl of Hextril (bij een apotheker). Twee keer per dag, ‘s morgens en ‘s avonds.

Buitenkant:

  • 1ste week: 2 keer per dag zalf dat je gekregen hebt (Cicatryl, en niks anders!) opdoen. ‘s morgens na je douche, dat je neemt liever met een pH neutrale zeep, en ‘s avonds na een plaatselijk bad met gekookt/ gezouten water (* zie onder voor meer info)
  • 2de week: geen zalf meer opdoen, maar wel Cédium, Diaseptyl of Dermaspray (ontsmettingsmiddels , zonder alcohol dat je bij een apotheker vindt), ook 2 keer per dag (altijd ‘s morgens na douche en ‘s avonds na bad met water/zout oplossing)

*water nemen, zeezout toevoegen (1 kop water-1 lepel zeezout), doen koken (moet absoluut koken om steriel te zijn!), en wacht tot het nog goed warm is (niet te warm om niet jezelf te verbranden, maar ook niet lauw), en baad de gepiercte zone met die oplossing, tijdens 10 minuten.