Shop Shop Shop Shop Shop Shop Shop
EN | FR | NL

Verzorgings handleiding

Algemene verzorging

Neem rustig de tijd voor het lezen van de volgende richtlijnen en herlees de alinea’s die betrekking hebben op uw specifiek geval. Dankzij deze behandelingsrichtlijnen bekomt u een snelle litteken vorming met een minimum aan complicaties. Neem nota dat de piercing vooral het via het lichaam geneest en niet enkel door deze gebruikte producten. De verzorging geeft een optimale hygiënische omstandigheid om het lichaam een ruggensteuntje te geven bij het vormen van een perfect litteken. Dit wil zeggen dat de betrokken zone steeds proper moet zijn , bacterie vrij en beschermd tegen agressie van buiten uit. Indien er een ontsteking zou optreden zal lichaam geholpen moeten uw worden om dit tegen te gaan , enkel het immuunsysteem van het lichaam zal niet voldoende zijn. Daarom is een dagelijkse verzorging heel belangrijk , eveneens een gezonde en evenwichtige voeding en zo min mogelijk stress.

Dagelijkse verzorging:

Eerste week:

Een kleine hoeveelheid zalf (Cicatryl) aanbrengen met een wattenstaafje, deze hebt u ontvangen bij het plaatsten van de piercing , twee maal per dag , iedere morgen en iedere avond (na een douche of een zoutwaterbadje).
Laat de zalf goed indringen en verwijder het overbodige aan zalf met een ander wattenstaafje (om obstructie te vermijden van de poriën en piercing).

’S morgens na een douche met Ph -neutrale zeep (type Sanex, Nivea, Dove....) en dit zonder gebruik te maken van een washandje

’S avonds na een zoutwaterbadje. Breng water aan de kook ( het water moet koken en niet enkel opgewarmd worden!!!) voeg er zeezout aan toe ( één koffie lepel per tas water ), laat het een beetje afkoelen ( het water mag niet te warm zijn, anders is er kans op brandwonden) breng het aan in een badvorm ( systeem “stolp” met behulp van een klein glas , heel de zone moet onder water bedolven zijn) en dit gedurende 10 minuten.

*Zoutwater oplossing: Breng één kop water aan de kook, vermeng dit met één koffie lepel zeezout (GROF ZOUT !).

De twee volgende weken : gooi de zalf weg , u hebt deze niet meer nodig.
U hoeft enkel de zone van de piercing te ontsmetten. Doe dit twee maal per dag met een alcoholvrij ontsmettingsmiddel: de spray met een wattenstaafje en dit steeds na een douche of zoutwaterbadje.

Verminder geleidelijk aan de applicaties.Na één maand heeft u deze producten niet meer nodig maar blijf gebruik maken van het zoutwaterbadje.

U zal opmerken dat de zone van de piercing hard wordt vanaf de tweede week en zo zal blijven aanvoelen tijdens het hele genezingsproces (heropbouw van de cellen), u zal eveneens opmerken dat er een witte doorzichtige vloeistof tevoorschijn komt namelijk lymfevocht deze zal bij het drogen geelachtig worden.
Niet verwijderen dit hoort bij het genezingsproces.

Het zoutwaterbad is een natuurlijke behandeling die u mag gebruiken wanneer u het wenst.

Opgelet

Steeds uw handen wassen bij ieder contact die u maakt met de piercing of de zone errond.
Indien u bovenvermelde ontsmettingsmiddelen gebruikt , gebruik deze nooit langer dan vier weken !!
Deze zijn nodig in het begin maar bij langdurig gebruik kan er irritatie of overgevoeligheid optreden aan hun actieve bestanddelen.
Bij langdurig gebruik kan de bacterie resistent worden aan de actieve bestanddelen en zo gewenning optreden waarbij ze hun doel voorbij streven.
Na vier weken is het aangeraden een keuze te maken tussen een anti bacteriële zeep of een Ph neutrale zeep voor de dagelijkse hygiëne van uw piercing.
Tijdens uw verzorging en genezingsproces het juweel nooit verwijderen , het gaatje kan zich heel snel weer dichten en bij het terug inbrengen van het juweel zal u het gevormde littekenweefsel beschadigen.

Speel nooit met het juweel !! Dit mag enkel gebeuren tijdens uw douche zo vermijdt u irritatie van het nieuwe littekenweefsel en zo vermijdt u ook wondjes.
De opgedroogde en aangehechte overschot op de huidoppervlakte en rond het juweel zijn normaal: dit is een mengeling van verschillende immuun vloeistoffen die nodig zijn om bacteriën af te stoten en onschadelijk te maken.
Wanneer deze drogen kunnen ze snijdend worden en zo een wondje veroorzaken.
Het is strikt verboden deze weg te krabben !! Dit zal op een natuurlijke manier verdwijnen tijdens een douche of een zoutwaterbadje.

Het is niet nodig de piercing af te schermen , doe dit enkel voor wel bepaalde zones (intieme zones) of als er bescherming nodig is (zweet, stof, lichamelijk contact (sport ,seks, disco....).
De zone waar de piercing zich bevindt niet samenpersen of irriteren , door knellende kledij ( riem, jeansknopen,....) en geef voorkeur aan katoen dan aan synthetische stoffen.

Indien u raad wenst of een vraag hebt, luister niet naar uw vrienden of ouders het zijn geen professionelen ....wij zijn ter uwer beschikking om u te helpen.

RAADGEVINGEN

Infectie of irritatie

Een infectie is heel uitzonderlijk maar niet uit gesloten , dit wil niet zeggen het einde van uw piercing.
Tevens een eenvoudige irritatie (roodheid) / ontsteking wordt snel beschouwd als een infectie. Ingeval van irritatie/ontsteking merkt u volgende symptomen op :

 • lichte pijn
 • lokale roodheid
 • doorsijpelen van lymfevocht
 • soms is er een puist vorming aan de opening van de piercing

In dit geval : herneem het zoutwaterbadje gedurende twee a drie dagen tot de symptomen verdwijnen.
Een niet verzorgde irritatie kan tot een infectie lijden.
Ingeval van infectie (zeer uitzonderlijk) zal u het volgende waarnemen:

 • productie van een geelachtige vloeistof of etter soms geurig
 • warmte gewaarwording rond de geïnfecteerde zone, de piercing voelt koortsachtig aan en is pijnlijk
 • soms hevige zwelling
 • opvallende roodheid

Opgelet zwelling kan voorkomen na het plaatsen van de piercing. De zwelling die voorkomt tijdens een infectie is van andere aard en is herkenbaar aan de snelheid en de ernst van de uitbreiding.en eveneens aan de pijn en warmte uitstraling.

In ieder geval neem steeds contact met ons op en zeker nooit het juweel verwijderen, de piercing zou zich snel kunnen dichten en met mogelijk als gevolg vorming van een abces of een klierzwelling.

Allergieën

De meeste mensen zijn allergisch, daarom gebruiken wij enkel specifieke materialen voor body piercing.
Onze metalen en producten die wij aanraden en gebruiken zijn gekozen voor hun minimale reactievermogen, gebaseerd op medische testen en informatie.
Soms treden er toch allergische reacties op.

De meeste allergische reacties zijn niet te wijten aan het gebruikte materiaal van het juweel maar wel de producten die post piercing gebruikt worden.
Meest voorkomende reactie zijn stekende reacties of brutale uitdroging van de huid.
In verband met nikkel allergieën raden wij aan een titanium of een bio compatible plastiek juweel te gebruiken. Deze versnellen zoals Téflon de littekenweefsel vorming.
Wat ook uw angsten mogen wezen over een hevige reactie , beschrijf ze ons of toon het ons, onze ploeg staat steeds tot uw beschikking om u goede raad te verschaffen !!

Afstoting

Soms stoot het lichaam het juweel af voor verschillende onbekende redenen.
Kies nooit een te klein of een te fijn juweel en plaats de piercing nooit te dicht bij de huidoppervlakte.
Indien u een uitwijking waarneemt, neem contact met ons op.
Het is beter het juweel te verwijderen voor men in de eerste fase is van de afstoting.
Zo vermijden wij huidscheuring door het juweel, deze laten lelijke littekens na.
Sommige piercings kunnen weer na volledig genezingsproces aan gebracht worden.

Extra tips

Buiten de standaard verzorging van de piercing bestaan er nog bijkomende hulpmiddelen voor de littekenweefsel vorming.

Zink supplement (100-150 mg /dag ) tijdens de twee eerste weken.

Fysiologische serum kan helpen bij het reinigen of het afkoelen, dit niet in vervanging gebruiken van het zoutwaterbadje.

Stress verminderen, een goede nachtrust en evenwichtige voeding helpen het lichaam bij het genezingsproces en het bestrijden van infecties.

Het initieel juweel gedurende een periode van twee tot zes maanden dragen afhankelijk waar de piercing zich bevindt.
Indien u voor medisch onderzoek het juweel moet verwijderen kan u steeds bij ons terecht om een PFTE –Téflon juweel aan te schaffen deze zijn speciaal ontworpen voor dit doeleinde.

VERBODEN OP UW PIERCING

 • ALOE VERA
 • ZUURSTOFWATER – ETHER
 • GEPARFUMEERDE ZEEP – PARFUMS
 • NEOSPORIN
 • NACHT VERBANDEN
 • ALCOHOOL VAN 70° OF 90°
 • MAKE-UP - HYDRATERENDE CREME
 • TEA TREE OIL
 • HIBISCRUB – HIBITENSE
 • ISOBETADINE – MERCUROCHROOM
 • WASHANDJE

Wat doen tijdens de eerste weken?

 • Steeds de piercing netjes houden en eveneens de zone errond
 • Vermijd ieder contact met vuile handen
 • Vermijd heftig spelen met de piercing tijdens het genezingsproces
 • Vermijd stress of stresserende personen
 • Vermijd vuile kleren en/of spannende kledij op de piercing (riem,Wonderbra,panty’s......)
 • Neem liever een douche dan een bad
 • Vermijd de piercing te pletten of erop te slapen
 • STRIKT VERBODEN : zonnebanken , hammam , sauna , zwembad en iedere blootstelling aan zon en warmte (eerste maand)
 • Blijf nooit zonder juweel , bepaalde zones hersluiten heel snel en dit in enkele minuten vooral in het eerste jaar
 • Plaatst nooit een zwaar of hinderlijk juweel
 • NOOIT een zilveren juweel in het kraakbeen van de neus of in het oor plaatsen :oxidatie van dit metaal kan bloedvergifting en andere toxische effecten veroorzaken
 • Voor de oren en wenkbrauwboog is het verplicht de haren vast te maken om zo het vast zitten / vast hangen van de haren te verhinderen die pijnlijk kunnen zijn of irritaties veroorzaken

Tijdspanne voor littekenweefsel vorming

Wij vestigen uw aandacht dat dit louter ter informatie wordt gegeven. Wij geven u de maximale duur aan van het genezingsproces.

NB : dit betekent niet dat de piercing zonder juweel mag blijven!!

 • OORLOB: 6 WEKEN
 • KRAAKBEEN OOR: 3 MAANDEN
 • NEUSGAT – NEUSBRUG: 9 WEKEN
 • BOVENLIP – LIP: 9 WEKEN
 • WENKBRAUWBOOG: 8 WEKEN
 • TONG: 6 WEKEN
 • NAVEL: 9 MAANDEN
 • TEPEL: 9 MAANDEN